tiistai 19. helmikuuta 2013

lauantai 16. helmikuuta 2013

Iglu


Pehmeä nuoskalumi innosti isän ja pojat rakentamaan pihalle iglun. Kätevästi yläsaunan uloskäynnin yhteyteen, eli toimisi myös ukkosaunan katettuna vilvoittelutilana. Suorakaiteen muotoinen siivousämpäri oli juuri sopiva lumiharkkojen valmistamiseen.


Minä seurasin projektin etenemistä ikkunasta ja neuloin pojalle pipoa


Kokeilin myös tehdä espressokoneella arabialaista kardemummakahvia. Sain kauan sitten täydellistä sellaista Tel Avivissa beduiinimarkkinoilla. Ja hyvää tuli nytkin, vahvaa ja runsascremaista. Vain kardemumman sopiva annostelu tuotti hieman ongelmia.   


Illan jo rusottaessa iglu tuli viimein valmiiksi ja rakentajatiimi pääsi nauttimaan aherruksensa tuloksista.


 Sisätilan tunnelmaa iglussa


 Mukavaa talvilomaa/talviloman odotusta!

sunnuntai 10. helmikuuta 2013

Sunnuntai-aamun rauhaa

       
Vaikka on jo helmikuu, talvi ei näytä taittumisen merkkejä 

                                                                                                                                                                                               
 Tästä näkee ulos, uuniin ja melkein koko keskikerroksen. Eli hyvä paikka.


Vapaapäivän aamuna menee useampi kuppi kahvia


 Photoshopilla sävypelkistetustä valokuvasta heijastettu ja maalattu omakuva (à la Andy Warhol)


Ja toinen, hauska vahingonlaukaus sylissä olleella kännykällä bloggarista koirineen, ottamassa yhteiskuvaa. Onko emäntä alkanut muistuttaa koiraa, vai päinvastoin?



sunnuntai 3. helmikuuta 2013

Kodinhoitotila


Mikä voisi olla saunan jälkeen ihanampi kuin tanakasta pellavasta tehty pyyheliina, sellainen uutena vähän karkea, mutta ajan myötä juuri sopivaksi pehmenevä. Meidän liinavaatekaapin aarteita ovat muutamat kirppurorilta löytämäni suuret, vanhat pellavapyyhkeet. Säästän niitä nautinnollisimpien saunahetkien varalle, kuten mökille.

Siksi tartuin tilaisuuteen, kun netissä surffatessani löysin hyvältä vaikuttavan pellava-verkkokaupan. Edullisten hintojen innoittamana tilasin neljä metriä pyyheliinapellavaa . Vastaukset sähköpostitse esittämiini kysymyksiin tulivat nopeasti, asiakaspalvelu oli ystävällistä ja lähetys saapui tyylikkäästi pakattuna melkein tilaamista seuraavana päivänä. Mukana oli reilu nippu näytteitä muista verkkokaupan pellavalaaduista, myös erikoisleveyksistä. Niiden perusteella onkin jatkossa helppo tilata. 

Mutta edelleenkään ei löytynyt vastausta siihen kysymykseen, mistä voisi ostaa edullisesti paksua,  raskasta ja eläväpintaista valkoista ja luonnonväristä pellavaa. Ihan sellaista perusjuttua, josta voisi ommella rouheita verhoja, sohvanhuppuja ym. mitä nyt kodissa tarvitaan. Kankaan pitäisi painaa vähintään 300-400 g/m2. Esim. Ikean edullinen pellava on liian kevyttä. 

Onko teillä tietoa? Pitäisikö lähteä Viroon, ja minne sinne? 


Viime viikolla myös kauan tekeillä ollut kellarin kodinhoitotilatyömaa nytkähti pitkän askeleen eteenpäin. Vesipisteen on nyt rakennettu valmiiksi ja koneet asennettu toimintakuntoon. Vaikka vielä puuttuukin monia juttuja, kuten kiinteä valaistus, hyllyt altaan yläpuolelle, rättipatteri jne., pyykkien peseminen alakerrassa onnistuu jo. Se helpottaa merkittävästi suurperheen käytännön elämää kolmikerroksisessa talossa, jossa on makuuhuoneita sekä ylimmässä että alimmassa kerroksessa ja kerrosten välillä jyrkät, 30-luvun huvilamitoituksella rakennetut portaat.


Päädyttiin teräspintaisiin kaapinoviin, jotka yhdessä teräksisen allastason ja irtojalkojen kanssa synnyttävät vähän teollisen pesutupamaisen tunnelman karheissa kellaritiloissamme.  Vaikka kellarikerros on pääosin maanpinnan yläpuolella, kodinhoitotilaan ei valitettavasti saatu päivänvaloa. Se lisää entisestään pesutupamaista vaikutelmaa.

  
Pyykkikone hankittiin varta vasten tähän tilaan ja kuivausrumpu tuotiin yläkerran pyykkipisteestä. Se muuten ostettiin kohta 17 vuotta sitten  kolme vuotta käytettynä, eli on kuivannut ison perheen pyykkejä pian 20 vuotta. Aika kone! Yläkertaan odotellaan nyt uutta kuivausrumpua.

Kodinhoitotila on kellarin uloskäynnin tuntumassa ja siitä menee ovi myös sisävarastoon.


Riittävän iso ja syvä allas oli yksi tärkeä toive. Siinä on helppo pestä koirat ja kumisaappaat.


Kodinhoitotilan katossa kulkevat mustat maalämpöpumpun putket. Kellarissa on myös paljon pinta-asennettuja johtoja ym. "kellarimaisuuksia". Niitä ei ole yritettykään peittää. Minusta rustiikit kellaritilat ovat jotenkin tosi tunnelmallisia, varsinkin vanhoissa taloissa.